smerfy
krasnoludki
pajacyki
pszczolki
biedronki
kotki

Przedszkole Publiczne nr 16 w Radomiu

Przedszkole Publiczne nr 16
ul. Grenadierów 3
26-600 Radom

tel: 48 331 68 10

Nasze przepisy kulinarne

Jesienna szarlotka jaglana (bez cukru, glutenu i laktozy)

Składniki:

350 g kaszy jaglanej

1 kg kwaśnych jabłek

pół szklanki suszonych daktyli

1 dojrzały banan

50 g płatków migdałowych

1 łyżka mielonego cynamonu

Jabłka obrać, pozbawić pestek, zmiksować w blenderze lub zetrzeć na tarce. Daktyle pozbawić pestek, banana obrać, dodać pół szklanki wody, zmiksować na sos. Do miski wsypać kaszę (surową), dodać jabłka, sos daktylowy, płatki migdałowe i cynamon. Wymieszać składniki i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 25 cm). Piec w temperaturze 200 st. C przez 70 minut. Doskonała na ciepło.

źródło: http://lawendowydom.com.pl/weganska-szarlotka-jaglana-bez-cukru-laktozy-i-glutenu/


Domowy marcepan

Składniki:

2 szklanki płatków migdałowych (lub zmielonych migdałów)

3 łyżki syropu klonowego

kilka kropli aromatu migdałowego

Płatki migdałowe mielimy w młynku do kawy, dodajemy syrop klonowy i aromat migdałowy i miksujemy blenderem do uzyskania plastycznej masy. Można z niej ulepić jakieś figurki lub powkładać do małych foremek i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie, jeśli wytrzymacie i nie zjecie marcepana od razu, wyjmujemy z foremek i pomalutku, delektując się każdym kęsem, zajadamy to przepyszne cudo.


Ciasteczka owsiane

składniki:

2 szklanki płatków owsianych

półtorej szklanki mąki

2 jajka

3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)

100 g roztopionego masła

pół łyżeczki proszku do pieczenia

rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście

ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut.

Za każdym razem smak ciasteczek może być inny. Można je przygotować dosypując rozmaitych dodatków bakaliowych. Można też eksperymentować z rodzajami mąki.

źródło: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html#sthash.cPXn0bJd.dpuf


Owsiane kulki czekoladowe

1,5 szklanki cukru

1/2 kostki masła

1/2 szklanki mleka

3 łyżki kakao

2,5 szklanki płatków owsianych

W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać cukier, mleko i kakao, wymieszać. Dodać płatki owsiane, wymieszać i gotować przez 5 minut. Odstawić do przestygnięcia. Z masy formować kulki i układać na tacy. Odstawić do zastygnięcia. Można też utrzeć masło bez rozpuszczania go i dodać resztę składników.


Linki

X Międzyprzedszkolne Prezentacje Teatralne 2017:

https://youtu.be/nuyYEilHNmk

× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.